Ετήσια έκθεση Cyprus Olympians Association – Κ.Ε.Σ.Ο.Α.

Το 2021 ήταν χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων, ταυτόχρονα όμως ήταν και μια χρονιά που παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν με την πανδημία η Κ.Ε.Σ.Ο.Α. – Cyprus Olympians Association κατάφερε με πάρα πολλές δράσεις για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό του τόπου μας να προσφέρει το δικό της μερίδιο. Μια χρονιά η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί και η πιο πετυχημένη στην σύντομη διάρκεια από την ίδρυση μας.

Οι Olympians αποτελούν το κομμάτι του υψηλότερου Αθλητικού επιπέδου και απώτερος σκοπός είναι να μεταλαμπαδεύσουν της Αρχές και τις Αξίες του Ολυμπισμού σε νέους Αθλητές καθώς και στην κοινωνία. Άκρως σημαντικός είναι ο σκοπό και στόχος να φέρουν τις νέες γενιές ακόμη πιο κοντά στον Αθλητισμό και ταυτόχρονα μακριά από άλλες συνήθειες που δεν συνάδουν με το Αθλητικό γίγνεσθαι. 

Μέσα στο 2021 οι δράσεις ήταν αρκετές αλλά πάνω από όλα σημαντικές για τον Αθλητισμό τον Πολιτισμό και την Κοινωνία της Κύπρου μας. Το 2021 ήταν η χρονιά υπογραφής μνημονίου μεταξύ της Κ.Ε.Σ.Ο.Α. και της Ε.Σ.Ο.Α (Olympians Ελλάδος) σε μια μοναδική εκδήλωση η οποία έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην συγκεκριμένη εκδήλωση βραβεύθηκαν και όλες οι γυναίκες Olympians που εκπροσώπησαν την Κύπρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1980 μέχρι το 2020. Τις απονομές των βραβείων προς τις Γυναίκες Olympians έκανε η Πρόεδρος της Βουλής κα. Αννίτα Δημητρίου πρώτη Γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής, προσδίδοντας η Κ.Ε.Σ.Ο.Α. μ’ αυτόν τον τρόπο την εκτίμηση, τον σεβασμό, διαμηνύοντας όλα τα μηνύματα που πρέπει να αποδίδονται στην Γυναίκα της Κύπρου.

Σε ακόμη μια δραστηριότητα συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά το Μνημόνιο Συνεργασίας διάρκειας 5 χρόνων μεταξύ της PariMatch Foundation και της Κ.Ε.Σ.Ο.Α. το οποίο παρέχει σε 14 παιδιά το ποσό των 250 ευρώ το μήνα για κάθε Αθλητή/τρια. Στόχος τα απαραίτητα εφόδια σε επιλεγμένους αθλητές, αναλόγως αναγκών, οι οποίοι έχουν επιλεγεί από το Parimatch Foundation μέσω εισηγητικής λίστας που παρείχαν οι Olympians. Στόχος της οικονομικής χορηγίας των αθλητών είναι να προάγει την αξία του αθλητισμού και να δώσει την ευκαιρία σε νέους αθλητές να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους, με απώτερο στόχο και όραμα να μυήσει τον αθλητισμό στη μελλοντική γενιά των σημερινών παιδιών.

Μέσα στο 2021 τρέξαμε και το πρόγραμμα Οι Αξίες και τα Μηνύματα των Ολυμπιακών Αγώνων’’. Ένα πρόγραμμα με αρκετούς Olympians να επισκέπτονται σχολεία από κάθε επαρχία με στόχο να μεταφέρουν στα νεαρά παιδιά τις αξίες και τα μηνύματα των Ολυμπιακών Αγώνων μέσα από προσωπικά βιώματα στην πορεία τους στον αθλητισμό και την συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Όπως έχει τονιστεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις μέχρι σήμερα τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι μεταξύ των βασικών σκοπών, στόχων και προτεραιοτήτων της Κ.Ε.Σ.Ο.Α. Σαφώς και απώτερος στόχος είναι να μεταλαμπαδεύσει όλες τις Αξίες και Ιδεώδη του Ολυμπισμού σε νεαρά άτομα.

Παράλληλα ένας μεγάλος στόχος έγινε πραγματικότητα την χρονιά που μας πέρασε. Πραγματοποιήθηκαν στις 27 Νοεμβρίου τα εγκαίνια του Αθλητικού Μουσείου “ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ” στον Άγιο Αμβρόσιο Λεμεσού. Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους ο έντιμος Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής και άλλοι πολιτικοί αξιωματούχοι του τόπου.    Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Πανίκος Λεωνίδου Βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Πρέσβης του Ισραήλ, Εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης  και μέλη του ΔΣ του οργανισμού. Το Μουσείο αποτελεί εστία πολιτισμού, ιστορίας, εθελοντισμού και προσφοράς. Αποτελεί αναγνώριση των αθλητών οι οποίοι εξακολουθούν να είναι μέχρι σήμερα ισχυρά σύμβολα και αναχώματα στην πορεία φθοράς των αξιών.

Τέλος μέσα στο 2021 άρχισαν και οι βραδιές συναθροίσεων των Olympians σε κάθε επαρχία με σκοπό την καλύτερη μεταξύ τους επικοινωνία αλλά και την ενημέρωση σε φορείς του Αθλητισμού του Πολιτισμού και της Κοινωνίας για το έργο και τους στόχους τους.

Στηρίζουμε τον Αθλητισμό και είμαστε περήφανοι που θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε σε κάθε πτυχή της Κοινωνίας με φάρο μας τα Ολυμπιακά ιδεώδη.

Σταθερή στήριξη και πάντα δίπλα στους Olympians η Κυβέρνηση και ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ). Ιστορική απόφαση θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΚΟΑ, και ειδικότερα του προέδρου του οργανισμού κ. Αντρέα Μιχαηλίδη, η απόφαση του για δημιουργία Εθνικού Αθλητικού Μουσείου στον τόπο μας. Ως Cyprus Olympians για μια ακόμη φορά ευχαριστούμε το διοικητικό συμβούλιο του ΚΟΑ για το γεγονός ότι έχει ενταχθεί και η Κ.Ε.Σ.Ο.Α. σε αυτή την προσπάθεια.

Στόχος μας το 2022 να είναι ακόμη πιο παραγωγικό. Πάντα κοντά στον Αθλητισμό του τόπου μας.

Γραφείο Τύπου

Cyprus Olympians Association